Bruichladdich
med Jim McEwan 4 december 2009
Efter 7 års arbete så
lyckades vi äntligen få whiskyikonen Jim McEwan till Borlänge. Den första
kontakten och diskussionen om ett Borlängebesök skedde 3 oktober 2002 i samband
med den absolut första destilleringen av Octomore.
Under veckan 30
november – 4 december åkte Jim runt i Sverige på sin absolut sista
provningsturné i Sverige och sannolikt över huvud taget utanför Skottland. Som
Jim uttryckte det hela. Nu är det dags att ställa in hästen i stallet och hänga
upp sadeln på väggen – The Final Countdown! Jim
fyller 62 år nästa gång och ett turnérande världen
runt sliter. En stor ära för SMAD att få stå som värd för den sista provningen!
Intresset för provningen var större än vid någon tidigare provning. 140
personer fick plats – lokalen tillät inte fler deltagare. Om vi hade haft
tillgång till en större lokal hade deltagarantalet blivit 175-200 personer. Man
kan väl också säga att Jim svepte in som en stormvind och genomförde en helt
lysande provning. Han fick efteråt stående ovationer som en rockstjärna. Något
som aldrig tidigare hänt vid en provning. Även Jim verkade
vara helnöjd med kvällen och han
säger i ett tackmail vi fått: I thought it was a brilliant night
and everyone seemed to leave on a happy positive note and feeling that they had
learned a little more about our whisky.
Jim har 47 års
erfarenhet av whisky. Han började som tunnbindarlärling vid 15 års ålder 1963
hos Bowmore Distillery. Ett destilleri som han sedan var trogen ända till 2001
då han blev involverad som delägare i Bruichladdich Distillery. Under åren hos
Bowmore hade Jim många olika positioner, bl.a. Distillery Manager, Master Blender och Worldwide Brand
Promotor. Bruichladdich som varit stängt sedan 1994 väcktes därmed åter till
liv och är idag det överlägset mest innovativa destilleriet i Skottland. För
innovativa tycker en del. Men här har Jim fått ge fullt utlopp för sin
idérikedom och kreativitet. Utöver ”vanlig” Bruichladdich så har flera olika whisky skapats sedan
2001. Port Charlotte som har ungefär samma rökighet som Laphroaig och Octomore
som från premiärårets 80,5 ppm fenol i malten i sin senaste version har 140 ppm
och är världens mest rökiga whisky. Även en rökig Loch Indaal
tillverkas med den har inte kommit ut på marknaden än. En organisk whisky med
korn/malt från Islay har tillverkats sedan 2003. Beskrevs av Jim som en ”Old style whisky”. Slutligen måste även X4+3 framhållas – en
whisky som är destillerad 4 gånger och till en alkoholhalt på ca 88%. När den tillverkades 2005 så var det första gången
sedan 1695 som en kvadrupeldestillerad whisky tillverkades. För nytänkandet och
nyskapandet har Bruichladdich Distillery utsetts till ”Distillery of the Year” 2001, 2003 och 2006, ”Innovator
of the Year” 2005 samt ”Pioneer of the Year” 2007. Bruichladdich är också ett av få destillerier
som har egen buteljeringsanläggning; det enda på Islay. Destilleriet är idag
den största privata arbetsgivaren på ön.
Under kvällen bjöds
deltagarna på en provnig som visade den bredd som idag finns i Bruichladdichs produktion. Sex av de åtta whisky som provades är tillverkade efter övertagandet 2001,
d.v.s. är skapade av Jim McEwan. Provningen avslutades med en ”Highland Toast”
där deltagarna fick kliva upp på bord och stol. Det var så här skotska soldater
en gång i tiden förberedde sig när de skulle dra ut i strid.
Jim berättade också
att hans dotter Lynne skall gifta sig i Bruichladdichs
pannhus onsdag 30 december 2009 kl. 15.00 svensk tid. Vigseln kommer att visas
direkt på hemsidan, www.bruichladdich.com.
Jim uppmanade oss alla att delta i vigseln via hemsidan, slå upp en dram och
förenas i en skål för det lyckliga paret.
Följande whisky
provades och med poäng från omröstningen för resp. whisky. Med undantag av Peat
har alla övriga sju tagits hem genom så kallad privatimport.
Glas 1: Bruichladdich 2001 Resurrection, 46%, 557 kr 10 poäng
Glas 2: Bruichladdich Organic 5YO/2003, 46%,
589 kr 13 poäng
Glas 3: Bruichladdich X4+3, 63,5%, 757 kr 29 poäng
Glas 4: Bruichladdich PX 1992, 46%, 749 kr 109
poäng
Glas 5: Cameronbridge Grain 1974, 48,3%, Celtic Heartlands,
1400 kr 67 poäng
Glas 6: Port Charlotte PC8, 60,5%, 989 kr 99 poäng
Glas 7: Octomore II, 140 ppm, 62,5%, 1289 kr 21 poäng
Glas 8: Bruichladdich
Peat, 46% (Highland Toast), 447 kr 9 poäng
Provningsnoteringar
Tydligen var jag så
fascinerad av Jim att jag har glömt notering resp. poäng på ett par whisky.
Bruichladdich 2001 Resurrection, 46%
Färg: Guldfärgad
Doft: Äpplig, vaniljtoner, små röktoner
Smak: Fruktig, vaniljtoner, chokladtoner
Eftersmak: Medellång med fattoner och lite choklad,
vanilj
Poäng: 85
Bruichladdich
Organic 5YO/2003, 46%
Färg: Ljus guld
Doft: Maltig – malted
barley, ungdomlig
Smak: Frisk, maltig, fruktig, ungdomlig
Eftersmak: Kort – medellång med vanilj och friskhet
Poäng: 78
Bruichladdich X4+3, 63,5%
Färg: Ljus guld, vitt vin
Doft: ?????
Smak: Ung, eldig, fruktig, söt
Eftersmak: Lång med sötma, vanilj och aning choklad
Poäng: ???
Bruichladdich PX 1992, 46%
Färg: Brun med rödtoner
Doft: Russin, torkad frukt
Smak: Choklad,
russin, sötma
Eftersmak: Medellång – lång med mycket russin, choklad
Poäng: 91
Cameronbridge Grain 1974, 48,3%, Celtic Heartlands
Färg: Mörk guld
Doft: Vanilj
Smak: Lätt, vanilj, choklad, sötma, exotiska frukter, lite bourbonlik i smaken
Eftersmak: Medellång med vanilj och mjölkchoklad
Poäng: 87
Port Charlotte PC8
Färg: Guld
Doft: Rökig, torvtoner
Smak: Medelfyllig – fyllig, vanilj, rökig, torvig
Eftersmak: Lång med torvrök, vaniljtoner, sötma, oljig. God eftersmak med
choklad som blir tydlig mot slutet.
Poäng: 88
Octomore II, 140 ppm, 62,5%
Färg: Ljus guld
Doft: Rök – en annorlunda rök mot annan rökig whisky som jag
inte kan beskriva
Smak: Rök – rök, vaniljtoner, choklad
Eftersmak: Lång med rök och choklad, äppeltoner; bra eftersmak
Poäng: 86
Bruichladdich Peat, 46%
Ej bedömd då den dracks som Highland Toast.